om Restaurang Solbacken

 

I hjärtat av Visingsö, med utsikt över Vättern och Gränna, hittar ni Restaurang Solbacken – öns äldsta restaurang. Här serverar vi KRAV-certifierad mat med råvaror hämtade direkt från vår egen gård, Bengtsgården. Vi erbjuder vällagad mat med omtanke om både smak och miljö, där nötkött, potatis, örter och kallpressad rapsolja är några av de produkter som kommer direkt från vårt KRAV-certifierade lantbruk. Vi röker dessutom vår egen fisk – röding, sik och lax – i gårdens fiskrökeri för en oförglömlig smakupplevelse.

Restaurangen har varit KRAV-certifierad sedan 2008 och vi bakar själva både bröd och kakor i vårt eget bageri.

Barnfamiljer uppskattar vår stora trädgård med lekplats, och vårt läge – bara 150 meter från färjeläget, remmalagen och Visingsborgs Slottsruin – gör oss till en perfekt destination för alla som besöker ön.

Vi som driver Solbacken 

Bakom Restaurang Solbacken står Jonas Björklund och Helena Marklund, som kombinerar lantbruk, service och entreprenörskap på ett unikt sätt.

Jonas är kökschef om sommaren och lantbrukare på vintern. Med sin mångsidiga bakgrund som kock, mekaniker och problemlösare ser han till att allt fungerar – både på gården och i köket på Restaurang Solbacken.

Helena ansvarar för servering och bakning på sommaren och hjälper till med lantbruket under vintern. Med sitt fokus på service och struktur ser hon till att våra gäster känner sig välkomna.

Tillsammans förenar Jonas & Helena det bäsa av Visingsö – lokala smaker, värme och omtanke – och ser fram emot att ge dig en minnesvärd upplevelse.

Välkommen till Restaurang Solbacken – en smak av Visingsö!

restaurangens historia

 

Kafé Solbacken

Byggnaden uppfördes som kafé 1929.

Ägare var Viktor Strand i Lindesnäs, Carl Nilsson på Habovället, dottern Agda Nilsson på Habovället och Manne Svensson i Vrixlösa.

Solbacken drevs under några år av Elsa Engvall och Valborg Svensson. Elsa Engvall hade Fasaneriets café på vintern och Solbacken på sommaren.

Vid Solbacken omkring 1950

Gerda Nygren, Ingrid Hansson, Kerstin Nygren, Manne Elfsén, Rune Göransson, Gösta Norling, Birgit Göransson och Alice Norling.

Under åren 1950–1957 drevs kaféet av Gerda Nygren (1901 i Brandstorp, boende på Toms utmark i Säby) samt hennes dotter Ingrid Hansson (1921, boende i Jönköping).

Efter dem togs Solbacken över av Elvy ”Lillan” Ländén (1930) och Alice Valborg Dorotea Lönnqvist (1922).

Under perioder hoppade även Jane Måwor Louise Lönnqvist (1928) och Tina Margit Karlsson (1928) in och jobbade här.

Lillan och Alice lät bygga ut Solbacken med en liten matsal mot söder där de kunde servera enklare rätter till bl.a. skolklasser.

De byggde även ut åt väster för att få plats för ett bageri. De var båda specialister på smörbröd som lockade många gäster till kaféet.

Lillan drev caféverksamheten på Solbacken fram till 1993.

1993

Solbacken såldes till Rolf Arvid Erland Björklund (1943) och hans son Rolf Jonas Björklund (1968), boende i Stigby.

De tog över kafé och servering av smörgåsar samt enklare rätter.

1994 lät de renovera köket och bygga en ny matsal och förvandla anläggningen till en fullvärdig restaurang.

2008 blev restaurangen KRAV-certifierad, vilket innebär att större delen av råvarorna är ekologiska och KRAV-märkta.

Många av råvarorna kommer från familjens gård Bengtsgården i Stigby. På restaurangen finns även ett bageri där de bakar bröd efter Solbackens gamla recept.

I januari 2011 tog Rolfs andel i restaurangen över av Helena Marklund (1987), som arbetat här sedan 2006. Helena är idag sambo med Jonas. 

Som en KRAV-certifierad (ekologisk) restaurang lägger vi stor vikt vid råvarornas ursprung och serverar bland annat KRAV-märkt potatis, nötkött och rökt fisk från Bengtsgården på Visingsö.

Läs gärna mer om vår gård, Bengtsgården genom att besöka gårdens hemsida nedan. 

kontakt

RESTAURANG SOLBACKEN

Hamnen 563 94 Visingsö

Tfn: 0390 – 400 29

info@restaurang-solbacken.se

Facebook

Instagram

 

öppettider

Vi har stängt för säsongen 2024.

Under vinterhalvåret välkomnar vi större, förbokade sällskap (minst 25 pers). kontakta oss med din bokningsförfrågan.

Följ oss gärna i sociala medier för snabbare nyheter och avvikande öppettider.